Cart

Press Enter / Return to begin your search.

Košulja predstavlja gornji odevni predmet.

Najstariji sačuvan primerak košulje je otkrio Flinders Petrie, i to lanenu, iz prve dinastije egipatskih grobnica u Tarkanu, 3000 g. pne.

U srednjem veku, košulja se nosila tik uz kožu, a preko su se nosili ostali odevni predmeti (džemperi, jakne i mantili…) Na slikama iz tog perioda, aristokratija nije bila prikazivana u košuljama, već isključivo ljudi na marginama tadašnjeg društva, kao što su pastiri, seljaci i zatvorenici.

U viktorijansko doba, se spajaju sa pantalonama, i nose kao donji veš iz jednog dela. Uglavnom su bile izrađivane od grubog lana i nisu bile bojene.

Tokom XVIII veka, pojavljuju se prvi modni detalji kao što su čipka i vez. Ali vez je imao i praktičnu primenu, osim dekorativne. Da bi se razlikovao donji veš svakog čoveka ponaosob, izrađivani su inicijali kao znak raspoznavanja., prilikom pranja veće količine veša.

Daljim razvojem, tokom XX veka, košulja počinje da se nosi kao sastavni deo sportske opreme. U ovom periodu može da se konstatuje i prva bitna diferencijacija i modifikacija: razdvanjanje košulje i majice (eng. shirt, Polo shirt). Polo majicu (eng. Polo shirt) je kreirao čuveni tensier Rene Lacoste, 1929 god. kao alternative tadašnjoj sportskoj opremi. 1960 god, američki dizajner Ralph Lauren joj pridaje još veću važnost i daje joj svetsku slavu. Ali zašto polo? Pre svega zbog toga što su se košulje kao deo sportske opreme nosile i na utakmicama pola, sporta kojim igrači jašući konje, udaraju lopticu i postižu poene štapovima.

​Danas, košulja predstavlja odevni predmet koji se nosi u raznim prilikama i ne samo uz odelo kao što smo navikli da vidimo na televiziju englesku gospodu: odelo, džins… Ipak je izgubila svoju prvobitnu funkciju donjeg veša i sportske opreme, ali je razvojem tržišta i globalizacijom postala dostupna svima i to u raznim bojama i varijacijama.

Global – Trade Yu ima u ponudi opremu za kompletnu proizvodnji muških košulja italijanskog proizvođača MAICA, koje drastično štede vreme, novac i ljudstvo prilikom proizvodnje istih.